COIN-OR::LEMON - Graph Library

Version 1 (modified by veghal, 15 years ago) (diff)

--

Többtermékes folyam-algoritmusok

Többtermékes folyam-algoritmusok implementálása és összehasonlítása.

Háttér

A többtermékes folyamok a hagyományos folyam-feladatok általánosításai több forrás-cél pár esetére. A különböző forrás-cél párok közötti forgalmak ("termékek") együttesen használják az éleken levő kapacitásokat.

E feledatkör fontos szerephez jut például különféle hálózattervezési (telekommunikációs, közlekedési), útvonalválasztási és áramkörtervezési feladatok megoldásakor.

Elméleti szempontból ez a problémaosztály könnyen kezelhető - azaz létezik polinomiális futásidejű algoritmus - azonban alkalmazásokban gyakran felmerülnek olyan méretű feladatok, amiket ezek az algoritmusok már nem képesek elfogadható időn belül megoldani. Ezért az egzakt megoldó algorimusok mellett hatékony közelítő eljárásokat és heurisztikus módszereket is kifejlesztettek.

Feladat

A jelentkezők feladata az irodalomban fellelhető többtermékes folyam-algoritmusok áttekintése, a gyakorlatban alkalmazhatók közül néhány implementálása, összehasonlítása esetleg továbbfejlesztése. Cél, hogy a minél több alfeladatra hatékony megoldás szülessen és a letisztázott implementáció bekerüljön a LEMON programkönyvtárba.

A feladatkör szakdolgozat, nagyprogram és TDK alapjául is szolgálhat, akár több jelentkező számára is.

Előfeltételek

  • C++ programozási nyelv ismerete
  • alap gráfelméleti ismeretek
  • angol nyelvismeret