COIN-OR::LEMON - Graph Library

Version 1 (modified by Peter Kovacs, 14 years ago) (diff)

--

Nagy hálózatok vizsgálata

Különböző területekről származó nagyméretű hálózatok vizsgálata és megkülönböztetése.

Háttér

Számos tudományterületen játszanak fontos szerepet különféle hálózatok, pl. webgráfok, peer-to-peer hálózatok, szociológiai hálózatok, biológiai hálózatok, úthálózatok, közüzemi vezetékrendszerek, stb. Ezek gyakran mutatnak hasonlóságokat, de kisebb-nagyobb különbségeket is. Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul ilyen hálózatok vizsgálatára, és számos olyan elméleti modell is született, amelyek célja a valós hálózatok minél pontosabb jellemzése.

Feladat

A feladat különféle valós és generált hálózatok vizsgálata egzakt és közelítő (pl. mintavételezéses) módszerekkel. A cél az, hogy kiszűrjük, hogy mely módszerek, adatok alkalmasak a különböző hálózatok minél jobb jellemzésére, és főként az eltérő területekről származó hálózatok megkülönböztetésére. Első lépésként a különböző modelleknek megfelelő generált hálózatok szeretnénk jól elkölöníteni a valós gráfoktól, és meghatározni, hogy milyen modellhez illeszkednek, mik a fő paramétereik. A következő lépés pedig számos különféle nagy hálózat elemzése és osztályozása.

Sokféle területről származó hálózatokat és az analizálásukhoz használható nyílt forrású library-t találhatunk az alábbi oldalon: http://snap.stanford.edu/

A feladatkör BSc/MSc szakdolgozat és TDK alapjául is szolgálhat, akár több jelentkező számára is.

Előfeltételek

  • C++ programozási nyelv ismerete
  • alapvető gráfelméleti ismeretek
  • angol nyelvismeret