COIN-OR::LEMON - Graph Library

Version 2 (modified by Peter Kovacs, 14 years ago) (diff)

--

Nagy hálózatok vizsgálata

Különböző területekről származó nagyméretű hálózatok vizsgálata és megkülönböztetése.

Háttér

Számos tudományterületen játszanak fontos szerepet különféle hálózatok, pl. webgráfok, peer-to-peer hálózatok, szociológiai hálózatok, biológiai hálózatok, úthálózatok, közüzemi vezetékrendszerek, stb. Ezek gyakran mutatnak hasonlóságokat, de kisebb-nagyobb különbségeket is. Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul ilyen hálózatok vizsgálatára, és számos olyan elméleti modell is született, amelyek célja a valós hálózatok minél pontosabb jellemzése.

Feladat

A feladat különféle valós és generált hálózatok vizsgálata egzakt és közelítő (pl. mintavételezéses) módszerekkel. Szeretnénk meghatározni, hogy mely módszerek, adatok, paraméterek alkalmasak a különböző hálózatok jellemzésére, és főként az eltérő területekről származó hálózatok megkülönböztetésére. Első lépésként a különböző modelleknek megfelelő generált hálózatokat szeretnénk jól elkölöníteni a valós gráfoktól, és meghatározni a fő paramétereiket. A következő lépés pedig különféle nagyméretű valós hálózat elemzése és osztályozása.

Különböző területekről származó hálózatokat és egy, az analizálásukhoz használható nyílt forrású library-t találhatunk az alábbi oldalon:
http://snap.stanford.edu/

A feladatkör BSc/MSc szakdolgozat és TDK alapjául is szolgálhat, akár több jelentkező számára is.

Előfeltételek

  • C++ programozási nyelv ismerete
  • alapvető gráfelméleti ismeretek
  • angol nyelvismeret